onsdag 21 maj 2014
Baksmälla
Senare, på hotellet, när huvudvärken släppt, diskuterade vi vad som hänt. Av någon anledning frågade vi oss aldrig varför vi genomlidit samma hallucination. Vi googlade upp vad vi lärt oss, och det stämde.
Cervantes var mycket riktigt en veteran från Lepanto som slavarbetade och satt i fängelse innan han skrev sin berömda bok, Don Quijote.
Mycket riktigt var Don Quijote en parodisk replik till den gångna medeltidens uttjatade riddarsagor, en bok som drev hejdlöst med den förlegade synen på ridderskapet och höviska hjältedåd.
Det var den ”första riktiga romanen” enligt många litteraturhistoriker – en bok som kom att bli en av dåtidens största litterära trendsättare, om inte den största.
Cervantes stod mycket riktigt staty torget där vi mött honom.
Om vi nu bortser från att vi alla verkar ha genomlidit en gemensam syratripp, så verkar allting stämma överens med verkligheten.
Om vi bortser från det.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Ni får in en sammanfattning på ett naturligt och snyggt sätt. Snyggt, lite halvmystiskt avslut.
SvaraRaderaTotalt sett har ni gjort ett jättebra jobb. Småfel i språket här och var, och ingen analys av texten, men övrig fakta får ni in på ett smart sätt, många snygga meningar, och en kul berättelse.
Det fanns likheter mellan upplysningstiden och renässansen är många, både gällande samhället och litteraturen! Under upplysningstiden förespråkades förnuft och vetenskap både i samhället men det var även det som litteraturen handlade om medan antiken föddes på nytt under renässansen och här var vetenskapen i symbios med konsten. Kyrkan ifrågasattes till viss del även i denna epok som den även gjorde under upplysningen men också de många vetenskapliga experiment som genomfördes under båda epokerna är stora likheter. Renässansen var dock lite mer ”romantisk” och ”drömmande” än upplysningen där ren och skär fakta presenterades.
SvaraRadera”Don Quijote” är en roman som handlar om en man som bestämmer sig för att bli riddare, vilket skiljer sig mycket från vår text ”Ett anspråkslöst förslag” som är en ironisk argumenterande artikel där Swift tar upp och presenterar ett förslag på en lösning till den rådande hungersnöden i samhället – det är alltså två helt olika sorters texter ur två olika sorters epoker och sammanhang. En likhet mellan texterna och författarna är ironi, hela Swifts verk ”Ett anspråkslöst förslag” dryper av ironi och är en satirskrift medan Cervantes genom sin text indirekt driver med riddarväsendet – Cervantes vill få läsaren att få upp ögonen för någon ny sorts litteratur och inte bara riddarromaner som hade dominerat litteraturen under medeltiden. Cervantes ”Don Quijote” är fylld av humor med avsikt att roa medan ”Ett anspråkslöst förslag” är en formell text med avsikt att väcka en reaktion och tankar. Enligt er intervju skrev Cervantes sin bok i hopp om att tjäna lite pengar och för att ha någonting att göra, han hade inte någon speciell avsikt att beröra eller väcka någon form av tankekedja med sin bok, i alla fall inte av vad som framgår i er text – det är en stor skillnad från Swift som hade en mer konkret tanke och ett syfte med sin text (han vill som sagt uppmärksamma hungernöden, förtrycker från England etc. genom att skriva en ironisk text som skulle chockera och väcka en reaktion i samhället genom att han la fram ett förslag att man skulle döda och sälja sina barn för att ha råd med mat).
Ni har fått med mycket fakta om er författare Cervantes, vilket är bra, men ibland blev det lite för mycket olika saker som hände i er text på en och samma gång vilket ledde till att det blev rörigt.
Ni tar upp något kännetecken från renässansen, vilket är bra, men vi anser att ni borde ha berört alla de delar som är karaktäristiska för epoken! Er resa tillbaka i tiden är både påhittig och bra.
NI berör vad boken handlar om, vilken stil boken är skriven i, narr av riddarromaner och att det är en komiskt skriven text men inte mycket mer än så. Vi saknade även källor! Det känns som att stora delar av analysdelen fattas, vad tar ni med er från er tidsresa? Kan ni dra några kopplingar mellan ert verk och dagens litteratur etc.? Det hade varit intressant med era reflektioner och tankar, men annars bra jobbat. / Upplysningsgruppen
Ni har fått med en rolig och intressant text.
SvaraRaderaI stycket om ''vem sa mitt namn'', ordet shit kanske skulle kunna bytas ut med ett annat ord. Jätte bra att ni kortfattat berättade om vad boken Don Quijote handlar om. Men sedan senare i bloggen så dyker det upp en utdrag från boken Don Quijote. Vi tycker dock att inte har analyserat just den delen. Det var ganska mycket att läsa och ibland undrade man varför den finns där om ni ändå inte har analyserat den.
Ni möter Cervantes på en spännande sätt.
Bra att ni förklarar vad ord betyder som t.ex. Heliga Ligan eller Lepanto. Kul att ni tog med en mening på spanska i intervjun, lite annorlunda än vanligt.
Vi saknar beskrivningar om samhället, hur människor, städer såg ut under renässansen. Så att man fick en överblick över renässansen.
Bra med sammanfattning men ni kunde även ha skrivit lite kortfattat om hur ni kom hem. Hade varit intressant att läsa om det också.
Skillnaderna mellan medeltid i norden och renässans är att under renässansen allting föds på nytt. Man vill återskapa den antika kulturen. Människorna vill inte ha den mörka medeltiden.
Enligt Cervantes vill han skriva en humoristisk roman som handlar inte om den mörka medeltiden som människorna är så trötta på. Det som liknar medeltiden är att han skriver att Don Quijote blir en riddare och riddare var populärt under medeltiden. En annan sak som liknar medeltiden är att första boken är en parodi av sagorna man läste på medeltiden dock är andra boken mer seriösare. Han vill få fram det som är mest roligt att läsa och koncentrerar sig mindre på att beskriva miljö så att bara det som är mest spännande syns bäst i texten. Eddan som är en diktsamling som samlades under nordisk medeltid berättar om riddare, kyrkan och den medeltida vardagen.
Författare vill inte skriva om saker som skrevs under medeltiden utan skapa egna mer humoristiska historier om den ljusa tiden. Bland annat Cervantes drev med ridarromaner och den höviska poesin från den nordiska medeltiden.
Ni har lyckats fått ihop en underhållande text. Inledningen var bra och intresseväckande. Kul idé med drinkarna! Trevlig övergång till intervjun men intervjun i sig var lite mager kanske? Hade gärna velat ha lite mer analys kring texten. Vi saknade också en utförligare redogörelse av epoken. Författaren har ni dock berättat mycket om, intressant att han hade förlorat en arm. Språket var bra, lättläst och flytande men innehöll lite väl mycket upprepningar vilket gjorde det lite torrt ibland. Styckena i sammanfattningen ”Baksmällan” var väldigt korta, hade velat ha längre stycken, men det ni nämner i sammanfattningen är relevant. Sammantaget har ni gjort en bra text som hade fokus på underhållning.
SvaraRaderaLikheten mellan renässansen och romantiken är att båda epokerna vill ge kritik, renässansen mot riddarväsendet och romantiken mot vetenskapen. Sedan så finns det nog inte så mycket likheter, förutom att både Cervantes och Shelleys texter syftar till att underhålla, dock på mycket skilda sätt. Cervantes använder sig mycket av humor medan Shelley använder sig mer av känslor och fantasi för att väcka sympati hos läsarna
/ Romantiken 2